Leijonaverkot hakee toimintavarmuutta akkuvalvonnalla

Leijonaverkot tarjoaa konesali- ja tietoliikennetilaa asiakkaille, joiden järjestelmien pitää toimia katkotta myös kriisitilanteissa. Yrityksen 15 kalliosuojaa sijaitsevat ympäri maata valtakunnallisen runkoverkon solmukohdissa ja ne on suunniteltu kestämään jopa ydinpommin aiheuttamia paineaaltoja vastaan.

Pääkaupunkiseudulla sijaitseva yli kahden kansainväliset mitat täyttävän jalkapallo-kentän kokoinen kallioluolasto on yksi Suomen tärkeimmistä viestintäteknologian keskuksista. Tiloissa on turvakriittisiä ja valtakunnan huoltovarmuudelle tärkeitä asiakkaita, joiden tieto- ja viestintäjärjestelmien tulee toimia myös kriisiaikoina. Toimintavarmuuteen on panostettu huomattavasti ja yhtenä tärkeänä elementtinä ovat varavoimalaitteiston akustot ja niiden reaaliaikainen monitorointi.


 

Yksikin viallinen akku voi vaarantaa koko sähkönjakelun

Jännitekatkoksen sattuessa akustot tuottavat palvelimien tarvitsevan sähköenergian, kunnes varavoimakoneet käynnistyvät ja energiantuotanto siirtyy generaattoreille.
”Yksikin viallinen akku voi vaarantaa koko sähkönjakeluketjun, siksi akkujen kunnon valvonta on erittäin tärkeää ja se on vaikeaa ilman reaaliaikaista valvontajärjestelmää”, kertoo Leijonaverkkojen tuotantopäällikkö Esa Wörlin.

”Akkuja on perinteisesti valvottu vain noin kerran pari vuodessa pistokokeilla, mutta nykyään ymmärretään että akuston jatkuva seuranta on oleellinen osa koko järjestelmän toimintavarmuutta ja ylläpitoa”, jatkaa myyntjohtaja Janne Puranen Coromaticilta. ”Yli sadan akun läpikäyminen yksitellen on työlästä ja aikaa vievää. Akut myös saattavat vikaantua nopeasti. Edellisenä päivänä tarkastettu akku voi olla jo seuraavana päivänä viallinen, joten on tärkeää, että niiden valvonta on jatkuvaa”.

Vioittunut akku on myös turvallisuusriski, koska se voi räjähtää. Siksi akusto myös yleensä rakennetaan erilliseen tilaan. Tilaa esittelemässä Pentti Uusitalo Leijonaverkoilta.

 


Akkuvalvonta toimii kytkemällä anturit jokaiseen akkuun ja akkuketjuun. Järjestelmä kerää tietoa yksittäisen akun jännitteestä, impedanssista ja lämpötilasta. Ohjelmisto kokoaa ja analysoin nämä tiedot ja arvioi niiden perusteella akun suorituskykyä ja tilaa. Mikäli järjestelmä havaitsee laitteistossa hälytysrajojen ylityksen, se lähettää tästä tiedon hälytyskeskukseen, joka tapauskohtaisesti käynnistää tarvittavat ennaltaehkäisevät toimenpiteet.

Suomen Erillisverkot -konserni
Suomen Erillisverkot -konsernin tehtävänä on turvata yhteiskuntamme elintärkeiden toimintojen johtamista. Pyrimme saavuttamaan erinomaisen asiakastyytyväisyyden sekä edelläkävijyyden toimintavarman tietoliikenteen ja korkealaatuisten palvelujen tarjonnalla. Elämme voimakasta kehitysvaihetta, jossa konsernimme toimintaa laajennetaan. Perinteinen toimintamme on sisältänyt valtakunnallisen viranomaisverkko VIRVEn operoinnin sekä tytäryhtiönä toimivan päätelaite-ja huoltotoiminnan. Vuoden 2011 alusta lähtien olemme lisäksi omistaneet ja operoineet merkittävää osaa Suomen teleliikennettä palvelevista teletuotantotiloista tytäryhtiömme Leijonaverkot Oy:n ja sen omistamien kiinteistöyhtiöiden kautta. Suomen Erillisverkot -konserni on valtion 100 %:sti omistama. www.erillisverkot.fi


akkuvalvonta