Data lämmittää kotisi tulevaisuudessa – Janne Purasen blogi

Energiayhtiöt etsivät yhä tehokkaampia ja vihreämpiä tapoja energiantuotantoon. Tavoitteena on tuottaa energiaa hiilineutraalisti ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Lämpöä voidaan ottaa talteen monista eri kohteista, mutta yksi tehokkaimmista ja ekologisimmista hukkalämpöä tuottavista tiloista ovat konesalit eli datakeskukset.

Konesaleista ilmastoystävällistä energiaa

Konesalien hukkalämmön talteenottoa on toistaiseksi hyödynnetty luvattoman vähän. Palvelinten tuottama lämpöenergia on käytännössä ilmaista lämmitysenergiaa. Konesalit voivat myydä tuottamansa hukkalämmön energiayhtiöille, jotka puolestaan hyödyntävät lämpöä kaukolämpöverkoissaan rakennusten lämmitykseen. Espoossa ja Helsingissä jo nyt osa kodeista lämmitetään datakeskusten hukkalämmöllä. Esimerkiksi yhden Espoossa sijaitsevan konesalin tuottama hukkalämpö auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 10 000 tonnilla vuodessa. Vastaavalla päästömäärällä ajaa henkilöautolla 1650 kertaa maapallon ympäri. Voin siis hyvillä mielin todeta, että jokainen uusi investointi lämmön talteenottoon on todellinen ympäristöteko.

Mitä lämmön talteenotto vaatii?

Olemme Coromaticilla toteuttaneet useita projekteja, joissa hukkalämmöllä lämmitetään kiinteistöjä tai käyttövettä. Saavutetut kustannussäästöt energialaskuissa ovat merkittäviä. Voimme hoitaa järjestelmän suunnittelun, toimituksen ja ylläpidon kokonaisratkaisuna, joten omaa osaamista ei projektissa tarvita.

Lämmön talteenottoratkaisussa lämpöpumput viilentävät datakeskuksen käyttämää jäähdytysvettä, ja samalla prosessi siirtää datakeskuksen tuottaman lämmön esimerkiksi kaukolämpöjärjestelmään kuumana vetenä. Samalla järjestelmällä voidaan siis toteuttaa tehokkaasti konesalin jäähdytys ja siirtää hukkalämpö kierrätykseen uudelleen käytettäväksi. Mielestäni tämä on todellinen win-win -tilanne.  Myös ympäristön kannalta.

Jos haluat lisätietoa, tutustu toteuttamaamme lämmön talteenottoratkaisuun Case Erissson Fortum

E.ON ja Coromatic panostavat yhdessä tehokkaisiin energiaratkaisuihin

Energiajätti E.ON osti Coromaticin koko osakekannan viime keväänä. E.ON panostaa yhä tehokkaampiin energian kierrätysratkaisuihin ja uusiin innovaatioihin. Yhteistyö on tässä mahtava voimavara! Kun yhdistämme Coromaticin ylivoimaisen teknisen osaamisen E.ON:n jättiresursseihin ja jatkuvaan kehitystyöhön, ei tuloksena voi olla muuta kuin markkinoiden energiatehokkaimmat ja nykyaikaisimmat 24/7 -yritysratkaisut. Otathan yhteyttä, jos haluat tehostaa energian kierrätystä ilmaston hyväksi omassa konesalissasi.

Janne Puranen, myyntijohtaja, Coromatic Oy
janne.puranen@coromatic.fi, p. 040 518 8747